Een podcast starten kan leuke ervaring en bijverdienste zijn, of je nu je expertise wil delen, in contact wil komen met anderen, of gewoon een creatieve uitlaatklep wil hebben. Maar het kan soms moeilijk zijn om te zien waar je nu moet beginnen. Daarom zijn hier een tal tips over waar jij rekening mee moet houden en wat je kan doen voordat je je podcast begint, of dit nou apparatuur is of het huren van een podcast studio.

Apparatuur

Eerst moet je de apparatuur verzamelen die je nodig hebt om je podcast op te nemen en te bewerken. Je hebt minstens een goede microfoon en een computer met software voor audiobewerking nodig. Voor beide zijn er veel opties beschikbaar, en je kunt online verschillende aanbevelingen vinden. Je kan vaak ook veel van deze apparatuur vinden bij podcast studios, bij aanbieders zoals Diepzeekonijn.  Het is ook een goed idee om te investeren in een popfilter om plosives (harde uitbarstingen van lucht die vervorming in je audio kunnen veroorzaken) te verminderen, en een shockmount om trillingen te verminderen die je opname kunnen verstoren.

Het onderwerp

Vervolgens is het belangrijk een onderwerp voor je podcast te kiezen. Dit kan iets zijn waar je gepassioneerd over bent of veel kennis van hebt, of iets algemeners waarvan je denkt dat het een breed publiek zal aanspreken. Zodra je een onderwerp in gedachten hebt, is het een goed idee om wat onderzoek te doen om te zien welke andere podcasts in jouw niche er al zijn, en hoe je jouw podcast kunt onderscheiden van de concurrentie.

Planning

Zodra je je apparatuur hebt geïnstalleerd, je onderwerp hebt uitgekozen en je klaar bent om te beginnen opnemen, is het belangrijk om je podcast zorgvuldig te plannen. Zo kun je bijvoorbeeld een overzicht maken van waar je het in elke aflevering over zult hebben, of een lijst met vragen maken om je gesprek te sturen. Het is ook een goed idee om vooraf te oefenen zodat je natuurlijk en zelfverzekerd klinkt aan de microfoon.

Bewerking

Zodra je je podcast hebt opgenomen, is het tijd om hem te bewerken en te publiceren. Dit houdt waarschijnlijk in dat je eventuele fouten of pauzes eruit knipt en muziek of geluidseffecten toevoegt. Er zijn veel audiobewerkingsprogramma’s beschikbaar, waarvan sommige gratis zijn en andere waarvoor je moet betalen. Ook hier kan je online een reeks aanbevelingen vinden om je te helpen de juiste software voor jouw behoeften te kiezen.

Promotie

Vergeet tenslotte niet je podcast te promoten! Dit kan bijvoorbeeld door social media accounts aan te maken om updates en blikken achter de schermen van je opnameproces te delen, of door relevante blogs of websites te benaderen om hen van je podcast op de hoogte te brengen. Met een beetje moeite en een goede planning kun je een succesvolle podcast maken die aansluiting vindt bij je publiek en je helpt je doelen te bereiken. Wil je graag een podcast studio huren, of hulp inschakelen voor het maken van je Podcast? Ga dan vandaag nog op zoek naar professioneel studio verhuur en laat je adviseren over de mogelijkheden!