Is het jouw droom om de hbo-acteeropleiding te gaan doen? Dan is het slim om je een jaar daarvoor vast aan te melden bij een vooropleiding toneelschool. Daar leren ze je namelijk de basis van het acteren, en deze skills kun je goed inzetten tijdens de auditie voor de hbo-opleiding. De vooropleiding is speciaal bedoeld voor jongeren die dromen van het vak als acteur of actrice, en sterk willen staan tijdens die auditie. Om deze droom te kunnen naleven is het namelijk eerst belangrijk dat je überhaupt wordt aangenomen.

Wat leer je bij een vooropleiding toneelschool?

In principe leer je er dezelfde dingen, en krijg je dezelfde vakken als bij de echte toneelacademie, maar dan iets minder uitgebreid. Denk maar eens aan vakken zoals improvisatie en monologen. Met beide technieken ga je aan de slag (doorgaans in groepsverband) zodat je er al wat ervaring mee hebt opgedaan als je aan de academie begint. Ook leer je dingen als camera acteren, want dat is echt een vak apart. Op toneel een stuk opvoeren geeft je veel vrijheid, maar wat als er een camera bij is die constant moet kunnen zien wat jij doet? Je moet dan met veel zaken rekening houden, en je constant bewust zijn van hoe je beweegt en spreekt.

Leer acteren bij een toneelschool

In veel grote steden vind je een vooropleiding toneelschool, zo ook in Amsterdam. Leren acteren klinkt makkelijk, maar dat is het allesbehalve. Je moet echt je ziel en zaligheid in een rol of stuk tekst durven leggen, en dat vereist lef en zelfinzicht. Niet voor niets komen zoveel acteurs zichzelf tegen tijdens zo’n opleiding. Je moet immers emoties kunnen uiten die jouw personage voelt, en soms kan dat best wel confronterend zijn. Als het iets is dat dicht bij jezelf staat dan kan het je raken, en zie dan nog maar eens een goede rol neer te zetten. Wat dat betreft geldt: Oefening baart kunst.

Leren acteren aan de hand van speltechnieken

Bij een zogeheten vooropleiding toneelschool ga je geen producties opvoeren, oftewel geen voorstellingen instuderen en voorbereiden. Dat is namelijk niet het doel van deze opleiding. Je gaat er leren acteren, maar doet dit voornamelijk aan de hand van speltechnieken. Elke les speel je iets anders en word je op een andere manier uitgedaagd. Je groeit er heel snel door, zowel als persoon als als acteur/actrice. Zo sta je vele malen sterker als je auditie gaat doen voor de hbo-acteeropleiding. Als dat jouw wens is dan doe je er dus goed aan je aan te melden voor zo’n vooropleiding toneelschool. Je ontdekt dan waar je sterke, maar ook je zwakke punten liggen, en kunt daaraan werken.

Ben jij geschikt voor het acteervak?

Als acteur/actrice kom je jezelf soms hard tegen. Het vak kan heel confronterend zijn en emotioneel zwaar. Je moet er dus sterk voor in je schoenen staan, bereid zijn hard te werken en niet bang zijn voor het uiten van je emoties en gevoelens. Het scheelt ook als je jezelf goed kent en weet hoe je persoonlijkheid in elkaar zit. Als laatste helpt een portie algemene mensenkennis je ook. Als je veel observeert dan wordt acteren namelijk makkelijker.

Ben je op zoek naar kwaliteit in lessen, lesprogramma’s en docenten? Kijk dan eens op Vooropleidingtheateramsterdam.nl.